Friluftsliv

Jämtlandsinspiration

Så här på hösten, då längtar jag extra mycket till fjällen. Till krispig och kall luft, färgsprakande fjällsidor och frostpremiär. Till myggfria friluftsdagar och sovsäcksmysiga nätter. God mat och mycket motion och rörelse däremellan.

Men just nu får det förbli just längtan. För även om mitt fjällhjärta klappar för Jämtland, och mina rötter finns i både Jämtland och Härjedalen, så är det faktiskt alldeles för många år sedan jag var där. Närmare bestämt fyra… Tyvärr finns det inte utrymme i tillvaron just nu för resor upp till längtans land. Men drömma kan man ju fortfarande, och då är det ju tur att det finns en hel hög härliga bloggar och instagram-konton att inspireras av och drömma och längta vidare med. Flera av dem har jag upptäckt på senare tid, så kanske är det ett tecken på att jag ändå trots allt borde göra något konkret av den där Jämtlandslängtan…

Katrins äventyr har en härlig förmåga att hitta äventyren i vardagen och ta tillfällen till friluftsliv även kortare stunder, inte bara längre äventyr. Hon skriver kloka, tänkvärda inlägg och får det att vattnas i munnen med sina lyxiga friluftsmiddagar skapade på känsla. Katrin har även en fantastisk instagram, som strösslas med härliga, ofta väldigt rogivande fjällbilder.

Helena Enqvist hittade jag genom Bloggar om Hälsa, och hon är ett riktigt kraftpaket som cyklar och skidar mer på en vecka än jag nånsin gjort på en månad tror jag! Hon skriver levande och inspirerande om bl a träning och friluftsliv, och sprang t ex nyligen en kvartsmaraton i ett magiskt frostigt fjällandskap. Hon har även berättat om vad som inspirerar henne, och gett mig lite nya tips om kvällsunderhållning. Även Helena har en instagram som gör slättråttor med hjärtat i fjällen gröna av avund.

Daniel Rydén har en reseblogg som ofta tar en långt utanför Jämtland, men som även ibland visar upp Östersund från sin bästa sida. Han skriver underhållande och ibland sådär ironiskt och sarkastiskt att man inte kan göra annat än gilla det skarpt.

En som ofta visar upp en för mig helt magiskt tilltalande kombo är Therese på Yoga Stories. Yoga och fjäll i ett, det kan ju faktiskt nästan inte bli bättre. För typ en månad sedan arrangerade hon en yogahelg i Åre som hette Höstglöd. Bara namnet liksom! Ruggigt sugen på det nästa år!

Ska jag summera vad som får mig att längta till fjällen i allmänhet, och Jämtland i synnerhet, så är den här filmen nog den som beskriver det allra bäst – for der får eg fred og blir roleg:

Förra gången Bloggar om hälsa skrev om inspiration berättade jag om min allra största inspirationskälla – barnen! En som också inspireras av sina barn är Ida, som även har ett helt gäng andra källor också!

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  Katrin -Katrins äventyr
  20 oktober, 2016 at 20:48

  Tack för otroligt fina ord och länkning. Värmer och jag blir jätteglad av det! Tack! Som jag hoppas att du snart får fjälltid! Du är alltid välkommen hit och om jag på något vis kan hjälpa dig att få till fjälltid så gör jag det gärna.

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   24 oktober, 2016 at 11:28

   Men tack, vad snällt! Var sak har sin tid just nu. Men förhoppningsvis blir det lite sommar- eller höstfjäll nästa år i alla fall. När bebis blivit liiiite större.

 • Reply
  Helena Enqvist
  20 oktober, 2016 at 21:04

  Säger som Katrin, tack Malin!
  Jag sitter med gråten i halsen och gåshud över hela armarna av filmen du delade. Det var vackert och det tar fram den där längtan jag alltid har i kroppen. Längtan ut. Nu har jag ju det här på nära håll och kan känna lite sorg över att alla inte har samma fina möjlighet som jag och andra som bor här. Sorg kanske är fel ord men jag skulle vija att alla har lika nära.
  Säger som Katrin (igen) att du är välkommen upp till mig om du vill och kan!
  (nu spelar jag klippet igen…)

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   24 oktober, 2016 at 11:31

   Gråten i halsen och gåshud är precis så jag reagerar också när jag ser den. Vet inte riktigt vad det är som gör det. En särskild längtan på något vis. Stort tack för erbjudandet, jag kanske tar dig på orden en vacker dag ? Kram!

 • Reply
  Varifrån kommer sann inspiration? - Emma Hällbacka
  21 oktober, 2016 at 10:04

  […] sätter. Vill ni har fler personer att inspireras av? Då vill jag att ni kollar in hos Camilla och Malin, två grymma tränande kvinnor, bloggare och kollegor till mig. Båda har kroppar som på ett eller […]

 • Reply
  Det här inspirerar mig - Charlotta Sofia springer och trimmarCharlotta Sofia springer och trimmar
  22 oktober, 2016 at 12:35

  […] >Eller kika in hos Malin som bjuder på en rejäl dos Jämtlandsinspiration och massor av spännande … […]

 • Reply
  En höstbekännelse | Lite Längre
  24 oktober, 2016 at 20:20

  […] ← Föregående […]

 • Reply
  Maria - PT, Hälsopedagog och löpcoach
  27 oktober, 2016 at 09:56

  Tack för tips, detta kommer vara farligt för mig som längtar till fjällen mer och mer men härligt att påminnas om dess otroliga existens i min vardag i storstaden.

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   27 oktober, 2016 at 20:13

   Man behöver sådana påminnelser ibland, för att inte bara springa på i sin vardag 🙂

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.