Övrigt

10 råvaror jag alltid har hemma

Att ta sig en titt i någons kylskåp/frys/skafferi kan vara ganska intressant. Dels för att man får lite nya infallsvinklar och tips till sitt eget, men också för att det säger lite om vad som ligger i fokus hos den personen. Så den här veckan bjuder Bloggar om Hälsa in till en titt i våra gömmor. Hos Annika finns t ex många av de saker även jag nästan jämt har hemma. Ida avslöjar vad hon alltid har i sin frys.

I min lista valde jag att bara ta med råvaror. För jag gillar att veta vad jag stoppar i mig och laga själv utifrån det jag har. Jag har dessutom bara tagit med sådant som ofta fungerar som nödraketer hemma hos oss, dvs som funkar utmärkt när hungern slår till med full kraft men maten inte är klar. Men självklart finns det även andra saker som väldigt ofta finns hemma i skåpen, både råvaror och produkter. Pasta t ex. Flingor också. Russin, choklad och kaffe med (vem överlever utan kaffe?!). Fisk, kyckling och köttfärs bunkras ganska frekvent också. Liksom bönor, krossade tomater och kokosmjölk. Faktum är att om vi blev tvungna skulle vi nog kunna leva rätt länge bara på sådant som redan finns i skåpen… Ganska sjukt egentligen, men samtidigt skönt på något vis, att inte alltid behöva åka iväg och handla. Här är min lista:

 1. Ägg: Äts av alla i familjen som är tillräckligt gamla för att få äta dem. I princip varje dag. Kan ju användas till så mycket också. Om man har idétorka kan man ju t ex alltid slänga ihop en äggröra i brist på annat… Ett kokt ägg släcker mellanmålshungern riktigt bra!
 2. Avokado: Tycker verkligen det är världens godaste grej! Det går att använda i så mycket också. I sallader, i smoothies, som huvudingrediens i chokladmousse eller tårta, på mackan, som den är. Synd bara att det är så himla svårt att hitta den perfekt mogna avokadon och att man ofta får slänga typ hälften av de man köper för att de är dåliga… Jag försökte mig på att odla ett eget avokadoträd för något år sedan för att komma runt problemet, men det gick tyvärr inte så bra. Däremot funderar jag på att se till att ha ett gäng avokado på jobbet, för att komplettera torftiga lunchsallader och sånt, efter tips från Annie.

  Avocado

  Foto: snapshot.io

 3. Nötter: Nödbränsle nummer ett här. Det är så lätt att bara slänga i sig en näve nötter när man är hungrig men inte hinner/orkar göra något vettigare just då. Äts även som godis här. Som tur är finns inga allergiker i familjen, men ofta får jag ändå ha nötterna ganska mycket för mig själv. Hasselnötter är favoriten just nu. De där rostade från Ica Gott Liv. Mmm…
 4. Bananer: Smidigt och bra. Lätt att ta med sig i väskan. Lätt att servera till hungriga barn och bebisar. Funkar också i det mesta. Som den är, i mellis-filen, mosad, i Flygande Jakob, i kakor.
 5. Potatis: Kokt, kall potatis äts som godis av vissa i familjen så det funkar också väldigt bra som nödproviant när blodsockret behöver höjas för att kunna få i sig resten av måltiden. Kan ju varieras i oändlighet dessutom!
 6. Fryst frukt och bär: Vi är storkonsumenter av framförallt blåbär och mango. Men även jordgubbar och hallon finns för det mesta hemma. Såklart äter vi färskt när det finns, men att ha ett lager i frysen har räddat många mellanmål för oss. Blåbär finns dessutom på frukostgröten/filen här varje dag.
 7. Pumpafrön: Järntillskottet nummer ett för mig. Dessutom tycker jag de är vansinnigt goda. En kvarleva från när jag bodde i Österrike och upptäckte dem på nybakt bröd.
 8. Frysta ärter: Går alltid hem som grönsak, och kan förgylla vilken måltid som helst med lite vitaminer och proteiner här. Funkar utmärkt som muta för att äta resten av maten…
 9. Rå kakao: Jag är chokladberoende men inte särskilt förtjust i socker. Då är det bra att ha kakao hemma för att kunna gegga ihop något eget när suget sätter in. Rå kakao är inte lika bitter som vanlig, så jag gillar den bättre i smaken.
 10. Rapsolja: Som fett-tillskott till bebisen. Att steka i. På salladen för extra energi. Basen i vår matlagning kan man väl säga.

Har du några särskilda råvaror du inte gärna är utan?

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply
  Ida
  27 september, 2016 at 12:23

  Alla de där sakerna finns alltid hemma hos oss också 🙂

 • Reply
  Annika - gravid med fyran
  27 september, 2016 at 13:44

  Verkar som vi gillar samma 😉 Kram

 • Reply
  Camilla
  28 september, 2016 at 08:47

  Vi gillar lika 🙂

 • Reply
  Mia
  28 september, 2016 at 11:36

  Vi är lite lika faktiskt. Speciellt med äggen, som sambon vägrar äta kokt, men ändå. Och avokadon! Det godaste jag vet!

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   30 september, 2016 at 21:10

   Jag avskydde avokado när jag var liten. Nu är jag mest glad att jag får ha den i fred (förutom för bebisen!)

 • Reply
  Det här finns alltid att äta hos mig - Camilla tränar
  28 september, 2016 at 15:01

  […] Malin har listat 10 råvaror som alltid finns hemma hos henne, många av dem finns även allt som oftast hos mig. […]

 • Reply
  Matvaror jag alltid har hemma! | Rund är också en form - Trail & Träning
  28 september, 2016 at 19:51

  […] 10 råvaror jag alltid har hemma – Malin E […]

 • Reply
  hopihopi
  28 september, 2016 at 19:53

  Det är i stort sätt samma saker som finns hemma hos oss. Naturell kvarg/kesella eller grekisk yogurt finns också alltid hemma. Det brukar jag främst äta med bär eller banan, och nötter, eller ibland rakt ur burken utan något annat.

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   30 september, 2016 at 21:13

   Yoghurt finns nästan alltid här med, men fick inte vara med på min lista eftersom jag bara tog med råvaror ?

 • Reply
  Ingmarie
  28 september, 2016 at 22:28

  Samma saker som du minus ägg. 🙂 Kokosolja är ett måste varje dag. Och rotfrukter, grönsallad och knäckebröd. Hummus finns i pricnip alltid med. Om nu det kan räknas som en råvara… Samt hirs, mungbönor(som jag groddar), röda linser och ekobönor i tetrapack.
  (Ps1. kom ihåg att ha nötter i kylen så de inte härsknar. Ps 2. Pumpakärnor är även rika på zink. 🙂 )

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   30 september, 2016 at 21:15

   Mmm… Nu blev jag hungrig! Nötter i kylen visste jag inte. De går ioförsig åt fort här, men ska tänka på det ändå! Tack för tips!

 • Reply
  Maria- PT, Löpcoach och hälsopedagog
  29 september, 2016 at 19:57

  Vi är stprkonsumenter av bananer men ärtor är jag väldigt skeptisk till. I övrigt har vi allt det hemma ?

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.