Tankar

Glad midsommar!

Midsommar är en riktig favorithögtid hos mig, till skillnad från julen. Jag vet inte riktigt varför, eftersom jag inte ens är särskilt förtjust i sommaren, åtminstone inte när den visar sig från sin varma och klibbiga sida…

Kanske är det för att den alltid varit förknippad med glädje för mig. Som barn dansade jag dansuppvisningar hela midsommarafton lång, och for runt bygden i buss med danskompisarna. Ofta var det även vänortsbesök och därmed skojigt kalas på kvällen. Riktigt traditionellt med folkmusik, midsommarstång, jordgubbstårta och folkdräkter med andra ord! Visste ni förresten att jag har en egenhändigt handsydd (ja, utan symaskin, enligt gammal tradition!) folkdräkt hängandes i garderoben?

På senare tid har midsommar inneburit kajak och tält för mig. Friluftsnerven har hoppad glädjeskutt hela midsommarhelgen och eventuell stress har runnit av mer och mer ju längre ut i skärgården paddeltagen tagit oss. Förutom kanske den gången det blev lite nära kapsejsande… Men hur härligt är det liksom inte att äta gogubbarna på en solvarm klippa utan att behöva trängas med andra?

Sommar 2011 028

Den traditionen har tyvärr dött ut sedan barnen kom, och sedan dess har vi inte riktigt skapat några nya. Det har blivit lite halvdana försök till lokalt firande och nu när stor-trollet är såpass stort gör vi nog ett lite mer allvarligt försök att skapa nya traditioner. Det har utlovats dans, så jag hoppas vädergudarna är på bra humör! Lite lagom med midsommarmat är förberett. Klänningar åt både stor och liten är på plats, även om treåringen är lite smått förnärmad över att pappa inte tänker ha rosa klänning på sig!

Kanske är det just därför jag gillar midsommar när jag tänker efter: Det är traditionstyngt, men mycket mer fritt fram att skapa sina egna traditioner som man verkligen gillar! Samt att det inte är lika våldsamt kommersialiserat och konsumtionsinriktat…

Ha nu en riktigt härlig midsommar!

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Ida
  25 juni, 2016 at 07:39

  Där satte du ord på något. Att midsommar är fyllt av traditioner. Men att de är mycket friare att skapa själv. Jag älskar visserligen också julen. Men jag har lärt mig att enbart fokusera på det jag gillar med den.

 • Reply
  Märta
  26 juni, 2016 at 23:02

  Åh vad härligt det lät med kajak-midsommar!

 • Reply
  Kari
  27 juni, 2016 at 22:10

  Jag paddlade också mycket förr – var kajakledare inom Friskis – men har kommit bort från den av olika skäl. Men oj vad jag saknar känslan av att glida fram genom vattnet när kvällarna är så vackra som de är just nu!

 • Reply
  Dryden
  28 juni, 2016 at 14:28

  Traditionerna har jag börjat släppa på mer och mer och kanske framförallt midsommar, där jag aldrig haft några riktiga. Det blir som det blir lite. Då har jag varit hårdare med julen, men även där har jag börjat släppa taget och att det får bli som det blir. Huvudsaken är att det blir bra! 🙂

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   30 juni, 2016 at 19:24

   Åh, så skönt det låter att inte känna sig bunden av traditionerna. För som du skriver, så är det ju viktigast att det blir bra.

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.