Friluftsliv

Utomhus ÄR bäst

Den där taggen som Johanna skapat är verkligen klockren. För den stämmer så himla bra. Det finns ingenting som ger mig så mycket energi som frisk luft och vårtecken just nu, eller rent generellt. Helst tillsammans med familjen eller vänner såklart.

Eftersom orken inte är den bästa hos vare sig de stora eller små är det små ävenflykter (också Johanna!) vi just nu ägnar oss åt. Det gäller att ta vara på guldkornen i närområdet!

Säsongspremiär för utekaffe i Olstorp

 

Vitsippor i backen där vår koja finns

Frisk luft är bra för hälsan, och sägs minska risken för infektioner då frisk utomhusluft stärker slemhinnorna i andningsorganen. Det är även bra för barns utveckling att vara ute och leka. Så det finns många skäl att vara utomhus, förutom att det är kul och man mår bra av det på direkten, inte bara i långa loppet.

Det finns så mycket man kan göra utomhus (förutom det uppenbara att träna…), både med och utan barn:

Gå promenader. Vi har en granne som går jämt! Långt och flera gånger om dagen. Han ser så stark ut! För oss gäller det att ta med vagn, så kan de små ta igen sig när/om det behövs.

Busa i lekpark eller skogsdungar. Pinnar blir grillade korvar och kottar blir kokta ägg. Broar byggs över påhittade bäckar och har man tur flyttar en katt in i ens koja och vitsippor börjar växa. Eller så måste man rensa i den riktiga bäcken och kan få hela stöveln full med roligt brunt vatten. När det är dags att gå hem kan man få höra: Mamma, trollkarlen har bitit av mina öron, så jag kan inte höra vad du säger!

Fika. Allt smakar bättre utomhus och oftast äts det med väldigt god aptit.

Fotografera. Natur eller nära. Detaljer eller panorama. Börjar man se efter finns så mycket man inte lagt märke till tidigare.

Cykla. Ett äventyr i sig självt om man är liten. Sitta i kungastol bakpå och piska på den trampande föräldern. Fortare!

Mata gräsmattan. Eller ge häcken att dricka. Eller fylla på fågelmat. Viktiga saker om man är liten.

Grilla korv! Det ultimata uteäventyret. Det pratas mycket om grillning här, och helst ska det göras på riktiga utegrillar och inte hemma på uteplatsen. Dock har vi fortfarande kvar att göra säsongspremiär med utekorvarna… Det kanske får bli nästa veckas projekt…

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Lanclin
  17 april, 2016 at 08:28

  Utomhus är verkligen bäst 🙂 Jag är förskollärare med utomhusoedagogisk utbildning så jag kan verkligen skriva under på det! Jag har precis börjat jobba på en frluftsförskola utan konstgjorda leksaker här i Bayern och det är som balsam för själen 🙂

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   18 april, 2016 at 19:29

   Låter verkligen underbart! Önskar att en sådan förskola fanns här så mina barn kunde få vara ute mer.

 • Reply
  Camilla
  17 april, 2016 at 09:15

  Utomhus är härligt – nästan jämt. Idag vräker snön ner och nä, det var inte så inspirerande…

 • Reply
  Ingmarie
  17 april, 2016 at 21:00

  Absolut!Skulle ruttna om jag tvingades vara inomhus hela tiden och jag har otroligt svårt att förstå hur man kan välja en idrott som kräver att man är inne i princip alltid. Hu!

 • Reply
  FIT by Emma Hå
  18 april, 2016 at 08:48

  Haha ävenflykter! Jag måste få in fler sådana i mitt liv!

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.