Prylar Tankar

Lästips: Böcker om träning och hälsa

Av och till känner jag mig ganska nördig. Jag kan snöa in på saker och vill gärna läsa om dem och lära mig mer. Ständigt lärande, ständigt i utveckling liksom. Därför har jag sedan tidigare ett ganska omfattande träningsboksbibliotek, eftersom träning och hälsa är ett stort intresse. 

Alla böckerna har såklart sina poänger, men jag tänkte att lite mer specifika tips kan ju vara värt att bjuda på, som även omfattar lite nyare tillskott i biblioteket.

Haruki Murakamis bok om löpning är t ex en av de bättre jag läst i kategorin löparböcker. 

En annan favorit, som kombinerar både löpning och vegansk mat (två av mina intressen) är Scott Jureks Eat and Run. Den fick mig både att bli (ännu mer) sugen på ultralöpning, och på att äta (ännu mer) veganskt, eller åtminstone vegetariskt. Det var i denna bok som jag hittade recept på lite mer udda chokladkakor.

Apropå vegetarisk mat (för kost är också hälsa för mig), så vill jag även tipsa om boken jag fick i julklapp 2015: Ännu mera veggo. Redan flitigt använd hemma hos oss och har fått även de svårflörtade att tycka att vegetariskt faktiskt kan vara både gott och gå snabbt.

Men om jag ska välja en enda bok att tipsa lite extra om, så är det nog Bålstabilitet. En handfast guide, med tester och träningsprogram. En stark och stabil bål har alla som tränar glädje av, inte minst efter barnafödande. Både som skidåkare och löpare (för i hjärtat är jag bägge, trots bristfälligt utövande senaste året) behövs det verkligen, för att undvika skador och för att orka hålla i tekniken på längre pass och lopp. Så ett tips som nog kan vara bra för de flesta!

 

Träningsbok i det enda gym jag ser röken av för tillfället…

 
Trots det redan digra träningsboksbiblioteket kan jag nog inte få för mycket av träningslitteratur (och har även några olästa i ”att-läsa-högen”), så om det är någon bok på detta tema som du gillar särskilt mycket får du gärna tipsa i en kommentar. Eller gör ett eget inlägg på temat, vetja, och länka, så ser jag det!

Gillar du poddar bättre än böcker? Kolla hos Helena för bra tips! Eller spana in vilka löpar- och yogaböcker Anna tipsar om. Några av dem finns redan i min hylla, några skulle jag gärna kika mer i…

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Camilla
  11 mars, 2016 at 13:50

  Bra tips! Tack för inspiration!

 • Reply
  bureborn
  11 mars, 2016 at 21:30

  Murakami hör till mina favoriter också! Och så gillar jag Kenneth Gysings Ett år av magiskt löpande. Och Torgebys Löparens hjärna. Och en massa andra löpande böcker, som jag omöjligt kan komma ihåg just nu.

 • Reply
  Kari
  12 mars, 2016 at 00:18

  Det skulle vara en överdrift att säga att ”Bålstabilitet” har räddat mitt liv, men den har på riktigt räddat min rygg. Jag kör ett bollpass som bygger på hennes övningar varje vecka sedan ett par år tillbaka och älskar det.

 • Reply
  Victoria
  13 mars, 2016 at 13:25

  Har spanat lite på bålstabilitet så den blir kanske med i nästa beställning.

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.