Skip to content
Menu
Lite Längre
  • Hem
  • Om Lite längre
  • Kontakt
  • Mitt ekologiska
    • Mitt ekologiska badrum
  • Lite Längre AB – utbud och tjänster
  • Användbara länkar
Lite Längre

En surdegshelg

Posted on 1 maj, 20131 juli, 2015

Den senaste helgen spenderade jag som sagt i ett slottsbageri, för att lära mig baka surdegsbröd. En julklapp som nu kunde utnyttjas. Händerna i en deg, fingrarna mjöliga, kinderna rosiga av ugnarnas värme. Härligt!

Det är ju inte första gången jag bakat surdegsbröd, så det var med ganska stor förväntan jag försökte klura ut vad jag skulle lära mig under helgen, utöver det jag redan kunde. Det visade sig bli ganska mycket, mer än jag trodde, och därför tycker jag det är skoj att summera några av lärdomarna, för de är ganska varierande. Att få det på pränt gör ju också att man lättare kommer ihåg det

Vad man kan lära sig på en surdegsbagarkurs:
  • Att schamponera ihop en deg med händerna
  • Att kirskål är mer än bara ett otyg till ogräs – kan t ex användas i matlagning
  • Att spänna deg på magen – funkar extra bra med en rejäl babybula!
  • Att man inte behöver en enda maskin (ja, förutom ugnen då…) för att få till härliga bröd – och att det ändå inte behöver vara särskilt jobbigt att röra, knåda och spänna ihop den

Degar efter nattvila i svalen. Foto: M. Eklund

  • Att färsk hemgjord pasta faktiskt inte är så svårt eller komplicerat att göra, men otroligt gott!
  • Att surdegspizza är supersmarrigt och väldigt enkelt att få till med väldigt få ingredienser
  • Att en köksklocka kan stanna och att det faktiskt fortfarande i dagens digitaliserade värld finns de som baserar sin tidsuppfattning på den
  • Att mjöl ofta inte bara är mjöl – läs på innehållsförteckningen nästa gång i affären!

Fröfrallor – fick högt betyg av bagarmästaren. Foto: M. Eklund

  • Att det finns lika många surdegsfilosofier och -metoder som det finns bagare
  • Att hantera en deg med hjälp av att känna, titta och lyssna snarare än genom att använda termometer, klocka och recept
  • Att räkna ut hur min deg ska blandas med utgångspunkt i hur mycket färdigt bröd jag vill ha – det finns en finurlig formel!
  • Att en surdeg får plats i en mandelsmörsburk – större behövs inte

Många bröd blev det. Foto: M. Eklund

  • Att en surdeg är en surdeg, och behöver inte delas upp i renodlade vete-, råg- eller grahamssurdegar – det går bra att blanda friskt
  • Att en spackelspade är bra att ha i sitt bakande
  • Att salt är lätt att glömma…
  • Att vila och jäsning inte är samma sak

Min säck med bröd! Foto: M. Eklund

  • Att det är uppfriskande med väldigt udda människor, så länge man kan retirera till hemmamarkerna på kvällen och efter att man gått klart sin kurs
  • Att jag nog faktiskt har en talang för brödbak!

4 thoughts on “En surdegshelg”

  1. Sofia - ett bättre du skriver:
    2 maj, 2013 kl. 09:44

    Men guuud vilken kul kurs att gå!

    Svara
    1. blue_malin skriver:
      4 maj, 2013 kl. 14:18

      Ja, verkligen 🙂 Rekommenderas varmt!

      Svara
  2. Ingmarie skriver:
    3 maj, 2013 kl. 18:37

    Inte "nog" talang, du HAR talang! Och jösses vilken vetenskap det där är.

    Svara
    1. blue_malin skriver:
      4 maj, 2013 kl. 14:19

      Hehe, jag tror allt kan göras till vetenskap om man bara har tillräckligt med intresse!

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste inläggen

  • Fötter & Balans våren 2025
  • Snabba ugnsrostade kokoschips
  • Veckans vegetariska: Ugnsbakad sötpotatis med fetaost och spetskål
  • Lite mer levande
  • Julgodis som funkar året om

Senaste kommentarer

  • Hannas krypin om Snabba ugnsrostade kokoschips
  • Hampus om Shoppinglördag
  • Malin - Lite Längre om Mina fyra bästa yogiska andningsövningar
  • vit tvålpump om Veckans vegetariska: Ugnsbakad sötpotatis med fetaost och spetskål
  • Lisel Humla om Fyra tips på hållbara julklappar 360° – för allas skull!

Mest lästa just nu

  • Veckans vegetariska: Morots- och fetaostbiffar
    Veckans vegetariska: Morots- och fetaostbiffar

Ta en titt i arkivet!

Kategorier

Follow
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie-policy
©2025 Lite Längre | WordPress Theme by Superbthemes.com