Skip to content
Menu
Lite Längre
  • Hem
  • Om Lite längre
  • Kontakt
  • Mitt ekologiska
    • Mitt ekologiska badrum
  • Yoga
  • Linktree
  • Linköping Yoga Festival – tema Gemenskap och Omtanke!
Lite Längre

Veckans vegetariska: Nötfärslimpa

Posted on 17 mars, 20132 juni, 2017

Efter förra veckans idétorka tänkte jag att det var dags att svänga ihop något som är lite festligare på något sätt. För mig som älskar nötter, svamp och ost är detta nästan som en smarrig dessert på något vis. Som en köttfärslimpa fast med nötter som bas i färsen – nötfärslimpa!

Originalreceptet kommer från boken Lyckas i köket – Vegetariskt, men som vanligt så används recept här hemma mest som nån slags vägledning eller utgångspunkt.

Nötfärslimpa

noetfaerslimpa 1

 

5-6 portioner (5 för oss som är rätt stora i maten)
200g cashewnötter
200g paranötter
250g skogschampinjoner, hackade
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, krossade och hackade
olivolja till fräsning
150g riven cheddarost
2 ägg, lätt uppvispade
ca 2 msk fryst hackad gräslök
90g smulat surdegsbröd
 
Sås:
1 gul lök, grovhackad
1 vitlöksklyfta, krossad och hackad
olivolja
500g krossade tomater
1msk tomatpuré
1 knapp dl vatten
1 nypa socker
1 knapp tesked sambal oelek
 
Kokt potatis
Hacka nötterna i mixer eller matberedare, men se upp så de inte blir helt till mjöl. Smula även brödbiten till fina smulor, gärna i mixern. Skölj och hacka champinjonerna så fint du orkar. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en avlång brödform och klä den med bakplåtspapper. Fräs vitlök, lök och svamp i olivolja i några minuter tills svampen tappat vätskan och löken är ganska mjuk. Blanda nötter, bröd, riven ost, gräslök, svamp- och lökfräs i en skål. Vispa upp äggen lätt och blanda ner dem i nötblandningen. Häll blandningen i formen och tryck till ordentligt så det blir kompakt. Grädda i ugnen i drygt 40min eller tills det liksom har stelnat och har fin färg. Ta ut ur ugnen, låt vila i 5 minuter och stjälp upp den och skär upp i skivor.
Under tiden limpan är i ugnen kokar du potatis och gör såsen: Hacka lök och vitlök och fräs mjukt i olivolja i en kastrull i några minuter. Blanda i tomater, puré, vatten, socker, sambal och ev andra kryddor du vill ha. Låt såsen puttra tills den tjocknar eller tills nötfärslimpan är klar. Ju längre kok, desto djupare tomatsmak. Ha i lite mer vatten om du tycker den blir för tjock.
Servera nötfärslimpan med potatis och sås.
noetfaerslimpa 2

4 thoughts on “Veckans vegetariska: Nötfärslimpa”

  1. Sofia - ett bättre du skriver:
    18 mars, 2013 kl. 09:33

    Ohhh, det där låter spännande!

    Svara
    1. blue_malin skriver:
      18 mars, 2013 kl. 19:00

      Väckte många kommentarer i lunchrummet i allafall 🙂

      Svara
  2. Snorkkis skriver:
    19 mars, 2013 kl. 17:45

    Det var nog ett av de mer spännande recept jag sett. Väldigt intressant!

    Svara
    1. blue_malin skriver:
      20 mars, 2013 kl. 07:48

      🙂 Ja, lite udda är det, men gott!

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste inläggen

  • Snabba ugnsrostade kokoschips
  • Veckans vegetariska: Ugnsbakad sötpotatis med fetaost och spetskål
  • Lite mer levande
  • Julgodis som funkar året om
  • Fyra tips på hållbara julklappar 360° – för allas skull!

Senaste kommentarer

  • Hannas krypin om Snabba ugnsrostade kokoschips
  • Hampus om Shoppinglördag
  • Malin - Lite Längre om Mina fyra bästa yogiska andningsövningar
  • vit tvålpump om Veckans vegetariska: Ugnsbakad sötpotatis med fetaost och spetskål
  • Lisel Humla om Fyra tips på hållbara julklappar 360° – för allas skull!

Mest lästa just nu

  • Gör det själv: Värmande vetekudde
    Gör det själv: Värmande vetekudde
  • Veckans vegetariska: Morots- och fetaostbiffar
    Veckans vegetariska: Morots- och fetaostbiffar
  • Om Lite längre
    Om Lite längre
  • Hodgkins och håret
    Hodgkins och håret
  • Veckans vegetariska: Snabb wok med frasig tofu
    Veckans vegetariska: Snabb wok med frasig tofu

Ta en titt i arkivet!

Kategorier

Follow
Integritet och cookies: Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du deras användning.
Om du vill veta mer, inklusive hur du kontrollerar cookies, se: Cookie-policy
©2023 Lite Längre | WordPress Theme by Superbthemes.com