Veckans vegetariska

Veckans vegetariska: Nötfärslimpa

Efter förra veckans idétorka tänkte jag att det var dags att svänga ihop något som är lite festligare på något sätt. För mig som älskar nötter, svamp och ost är detta nästan som en smarrig dessert på något vis. Som en köttfärslimpa fast med nötter som bas i färsen – nötfärslimpa!

Originalreceptet kommer från boken Lyckas i köket – Vegetariskt, men som vanligt så används recept här hemma mest som nån slags vägledning eller utgångspunkt.

Nötfärslimpa

noetfaerslimpa 1

 

5-6 portioner (5 för oss som är rätt stora i maten)
200g cashewnötter
200g paranötter
250g skogschampinjoner, hackade
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, krossade och hackade
olivolja till fräsning
150g riven cheddarost
2 ägg, lätt uppvispade
ca 2 msk fryst hackad gräslök
90g smulat surdegsbröd
 
Sås:
1 gul lök, grovhackad
1 vitlöksklyfta, krossad och hackad
olivolja
500g krossade tomater
1msk tomatpuré
1 knapp dl vatten
1 nypa socker
1 knapp tesked sambal oelek
 
Kokt potatis
Hacka nötterna i mixer eller matberedare, men se upp så de inte blir helt till mjöl. Smula även brödbiten till fina smulor, gärna i mixern. Skölj och hacka champinjonerna så fint du orkar. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en avlång brödform och klä den med bakplåtspapper. Fräs vitlök, lök och svamp i olivolja i några minuter tills svampen tappat vätskan och löken är ganska mjuk. Blanda nötter, bröd, riven ost, gräslök, svamp- och lökfräs i en skål. Vispa upp äggen lätt och blanda ner dem i nötblandningen. Häll blandningen i formen och tryck till ordentligt så det blir kompakt. Grädda i ugnen i drygt 40min eller tills det liksom har stelnat och har fin färg. Ta ut ur ugnen, låt vila i 5 minuter och stjälp upp den och skär upp i skivor.
Under tiden limpan är i ugnen kokar du potatis och gör såsen: Hacka lök och vitlök och fräs mjukt i olivolja i en kastrull i några minuter. Blanda i tomater, puré, vatten, socker, sambal och ev andra kryddor du vill ha. Låt såsen puttra tills den tjocknar eller tills nötfärslimpan är klar. Ju längre kok, desto djupare tomatsmak. Ha i lite mer vatten om du tycker den blir för tjock.
Servera nötfärslimpan med potatis och sås.
noetfaerslimpa 2
0

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Sofia - ett bättre du
    18 mars, 2013 at 09:33

    Ohhh, det där låter spännande!

    • Reply
      blue_malin
      18 mars, 2013 at 19:00

      Väckte många kommentarer i lunchrummet i allafall 🙂

  • Reply
    Snorkkis
    19 mars, 2013 at 17:45

    Det var nog ett av de mer spännande recept jag sett. Väldigt intressant!

    • Reply
      blue_malin
      20 mars, 2013 at 07:48

      🙂 Ja, lite udda är det, men gott!

    Leave a Reply