Övrigt

Kaffekaka

Den här kakan är legendarisk på jobbet, där den kallas Veronicas kaffekaka, efter kollegan som introducerade den (vet inte var receptet ursprungligen kommer från). Den är supermegamumsig och väldigt lättgjord. Men inte alls någon sån där nyttighetskaka. Mer än möjligtvis för smaklökarna då. Det är inte så många tillfällen jag gjort den själv, men i helgen besökte vi några vänner som nyligen fått barn och då passade jag på, eftersom jag gått och i tanken dreglat efter den ett tag nu. Här kommer min variant av denna kaffekaka:

Kaka! Foto: M. Eklund
Botten:
3 ägg
1,5 dl socker
50g mandelmjöl
50g mald mandel
1/2 krm bakpulver

Kräm:
100g smör
100g florsocker
2 äggulor
1 tsk vaniljpulver
2 tsk bryggkaffepulver

2dl grädde
Sätt ugnen på 190 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper på bottnen av en form med löstagbar kant. Smörj kanterna på formen. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda i mandelmjöl, mandel och bakpulver. Häll smeten i formen och grädda ca 20 min, sänk ev värmen till 180 grader på slutet. Låt kakan svalna något innan du vänder upp den på en tallrik och drar bort pappret.

Rör samman ingredienserna till krämen. Bred den över kakan när den kallnat ordentligt. Vispa grädden och bred den över krämen. Garnera eventuellt med flagad mandel.
0

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    bureborn
    23 april, 2013 at 19:15

    Nyttigt! Äh! Kakor ska vara onyttiga. Det är själva vitsen! 🙂

    • Reply
      blue_malin
      24 april, 2013 at 18:14

      Ja, visst är det så. Riktiga kakor måste få vara riktiga kakor!

  • Reply
    Amanda
    23 april, 2013 at 20:58

    Välkomna på bloppis i min blogg! Massa fina grejer till riktigt grymma priser!
    Nytt och begagnat!
    Nu finns det även häst och ryttarutrustning, allt nytt från nerlagd butik för hästintresserade människor!

    Vi ses!

    • Reply
      blue_malin
      27 april, 2013 at 07:47

      Tack men nej tack. Om du läst här så vet du att hästar inte är något som överhuvudtaget intresserar mig.

  • Reply
    Camilla
    9 maj, 2016 at 11:30

    Mums, vad gott det där såg ut då!

  • Leave a Reply