Ingefära är en favorit här hemma. Särskilt färsk! Passar bra till t ex fisk, eller diverse asiatiska rätter såklart. Den här laxvarianten sköter sig i stort sett själv i ugnen, så det är väldigt smidig vardagsmat.
![]() |
Redo för ugnen! Foto: M. Eklund |
4 portioner
500g färsk eller fryst och tinad lax (helst MSC-märkt såklart, men kan vara lite svårt att hitta ibland)
1 ekologisk citron
4-5 cm färsk ingefära
vitpeppar
olivolja
någon nypa flingsalt
ca 1/2 hink turkisk yoghurt
1-2 vitlöksklyftor
Sätt ugnen på 190 grader. Olja en ugnsfast form lätt och lägg i laxen i portionsstora bitar. Vitpeppra. Skölj citronen och riv skalet. Skala och riv ingefärsbiten. Blanda citronskal och ingefära med någon nypa havssalt och bred ut på fisken. Pressa över saften från citronen. Baka i ugnen i ca 12-15 minuter.
Pressa vitlöksklyftorna och blanda med yoghurten, låt dra under tiden fisken blir klar.
Servera med kokt potatis och en god sallad.
4 Comments
rundarocksaenform
3 april, 2013 at 19:54Ingefära säger du?
Det har vi nog aldrig använt här hemma när vi lagar mat. Men vi äter mycket lax, så kanske ska testa. 🙂
blue_malin
6 april, 2013 at 06:43Det passar nästan till allt… Nävars, men väldigt gott är det tycker jag! Och väldigt bra mot förkylning också, om man kokar te på en bit av den.
Linn
10 april, 2013 at 04:59Tänk att man aldrig tröttnar på den här firren 🙂
blue_malin
11 april, 2013 at 18:19Periodvis så gör jag nog faktiskt det. Men den är lätt att variera 🙂