Recept

En riktigt mättande soppa

Det är faktiskt väldigt sällan jag äter soppa. Mest för att jag tycker att jag inte blir mätt på det. Eller i allafall att brukar jag tycka att jag blir väldigt fort hungrig igen. Men nu när jag skulle opereras här i veckan och blivit förvarnad om att det nog kunde vara svårt att få ner så mycket annat än flytande föda de första dagarna, så tänkte jag ändå ge det ett försök. Just eftersom jag gör av med mycket energi, så letade jag ett bra tag efter en mättande soppa som utlovade mycket energi och näring per deciliter. Valet föll på en sötpotatissoppa med en bas av hemlagad benbuljong. Riktigt enkel och snabb att göra, förutsatt att man gjort buljongen i förväg, för även om den sköter sig själv så tar den ju typ ett dygn att göra…

Jag vet inte riktigt om det är buljongen som är grejen här (den sägs vara både näringsrik och mättande), eller om det är sötpotatisen (för jag tror knappast det är baconbitarna på toppen…!), men mätt blev jag i allafall. Faktiskt riktigt ordentligt mätt. Så är du som jag och ofta tycker att soppa är för lite mat, måste jag ändå tipsa om denna. Ursprungsreceptet kommer alltså från Sara Lossius, och är på norska. Här är min variant:

Mättande soppa med smak av sötpotatis, kokos, lime och ingefära

mättande soppa5,5 dl benbuljong (jag gjorde min på älgben) – kan bytas ut mot umamibuljong för veggo
2 medelstora sötpotatisar
3 stora morötter
1,5-2 dl kokosmjölk
saft av 1 lime
ca 2 cm riven färsk ingefära
lite salt och peppar
ev bacon till topping och extra smak, eller rostade kokoschips för vegetarisk topping

Skala och tärna sötpotatisar och morötter. Lägg dem i buljongen, koka upp och låt småkoka tills det är mjukt, ca 15 min. Mixa till jämn konsistens med stavmixer. Häll i ingefära och kokosmjölk (jag hade dock kokosgrädde i när jag tänker efter…) och låt koka någon minut till. Pressa i lime, smaka av med salt och peppar. Garnera ev med lite kokosmjölk och knaperstekt bacon eller rostade kokoschips.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Kari
    21 november, 2016 at 20:58

    Skönt att se att du har börjat få i dig ordentlig mat nu! De där korvarna lät ju klart läskiga.

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.