Veckans vegetariska

Veckans vegetariska: Fylld bakpotatis

Den här veckans vegetariska blev fyllda bakpotatisar. Riktigt smarrig söndagslunch (ja, favoriterna svamp och ost var såklart med den här veckan också!), om än kanske inte den nyttigaste. Men med en rejäl sallad på spenat, ruccola, tomat, gurka och gärna avokado så blir det inte så himla tokigt ändå. Bra en hemmasöndag också, för även om det tar ganska lång tid att laga så sköter det sig självt i ugnen större delen av tiden. Inspirationen kommer ifrån ett recept i Crank’s Gröna Kokbok.

Fylld bakpotatis

fylld bakpotatis

Till 3-4 portioner
 
4 stora bakpotatisar
olja att pensla med
 
150g champinjoner, delade i mindre bitar
olivolja till stekning
några droppar tabasco
salt och peppar efter smak
1 ägg
1 dl creme fraiche
1 msk gräslök, hackad/klippt i småbitar
1 vitlöksklyfta
1-2 tsk fransk senap
150 g långlagrad riven ost
 
Borsta potatisarna och pensla dem med olja. Baka potatisarna i ugn i ca 180 grader tills de är mjuka. Det tar ca 60-75 min beroende på hur stora de är. Fräs champinjonerna i olja och krydda med tabasco, salt och peppar. Vispa upp ägget i en bunke. Blanda i creme fraiche, gräslök, vitlöksklyftan (pressad), senap och ost till en röra. Skär av ett lock på potatisarna och gröp ur och mosa innandömet (spar ca 1cm potatis som ”skålar” att lägga röran i. Blanda i svamp och potatis i ägg-blandningen. Lägg röran i potatisarna och gratinera i ugn ca 15 minuter i 180 grader.
0

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    bureborn
    24 mars, 2013 at 19:42

    Mums! Jag älskar fyllda bakpotatisar! Att det sen finns de som varnar för högt GI och fet ost…Mat ska vara njutbart!
    Håller tummarna för att du besegrar förkylningen! Vapenarsenalen är det då inget fel på.

    • Reply
      blue_malin
      27 mars, 2013 at 19:30

      Mat ÄR gott! Nyttig mat också, men ibland vill kroppen ha massor med ost 🙂

  • Reply
    Veckans vegetariska: Favoriter i repris - Lite Längre
    8 januari, 2017 at 21:51

    […] sägs t ex om fylld bakad potatis, eller grönkålspaj? Eller kanske lite snabbare varianter som en supersnabb lasagne, pestopasta […]

  • Leave a Reply