Även den här veckan blev det snabblagad veggo. Tur var väl det för vi var hungriga! Det gick till och med så snabbt att äta att jag alldeles glömde bort att fota innan det hela var borta! Så kan det gå.
Inspirationen fick jag från en av kommentarerna hos Bureborn i veckan som gick. Googlade upp ett recept, och modifierade som vanligt lite grann så som jag tyckte passade. Resultatet blev över förväntan och konkurrerar absolut ut vilken köttfärssås som helst.
Pasta Lentica
ca 400g okokt spaghetti
2 burkar kokta gröna linser (Saltå Kvarn har bland annat)
200g tomatpuré
3 hackade vitlöksklyftor (mosa dem med kniven när du ska få av skalet så kommer smaken ut bättre)
sambal oelek efter smak (en dryg tsk funkade för mig)
olivolja
ca 3 dl vatten
1 ekologisk grönsaksbuljongtärning
75g parmesanost
ca 100g vällagrad ost (vi kör Boxholms extralagrade Borgmästarost, storfavorit!)
Sätt ugnen på 220 grader. Koka pastan enligt förpackningen. Fräs tomatpuré och vitlök i olivolja i någon minut. Späd med vatten, buljongtärning och sambal tills du får en sås i en konsistens du gillar. Häll av och skölj linserna. Blanda spaghetti, linser och tomatsås och lägg i en ugnsform. Strö över osten, som du grovrivit. Gratinera i 10-15 min i ugnen.
Servera med grönsallad och gärna rivna morötter med pressad citron.
Men vad kul att du hittade min favorit – pasta Lentica. Jag var under en period middagsfridskund och lyckades där få in just det receptet i deras repertoire.
Åhå, där ser man! Kan meddela att det numera finns hos några kollegor också, som tyckte denna linsvariant verkade mycket godare (och snabbare och lättare) än deras linsgryta från Linas matkasse 🙂
Nu finns det två brukar gröna linser i min skafferilåda. Pasta Lentica nästa!
Spännande! Tror för min del att färdigkokta är ett måste för denna rätt, eller att koka linserna i förväg. För tidsödande annars 🙂