Träning

Att yoga varje dag

Som en del i min hemläxa på yogalärarutbildningen ska jag upprätta min egen sadhana. Min egen dagliga yogarutin. Att yoga varje dag är något jag faktiskt tvivlade ganska ordentligt på om jag skulle klara att fullfölja.

att yoga varje dag 1

De senaste månaderna innan utbildningen har jag yogat kanske 3-5 gånger i veckan och känt mig väldigt nöjd med det. Så att yoga varje dag är en ganska stor ökning. Och jag ska nog inte ropa hej än, men jag tycker faktiskt det går över förväntan. Det handlar liksom bara om prioriteringar. För det är verkligen inte omöjligt att få till. Men andra saker får stå åt sidan just nu. Som den här stackars försummade bloggen t ex.

Nu har jag liksom beslutat mig för att verkligen få ut det mesta av den här utbildningen, och se vart det leder. Så att yoga varje dag är min vardag i åtminstone någon vecka till. Däremot har jag inte jättehöga krav på hur många minuter det måste bli varje dag, för då blir ribban för hög och risken är större att det inte blir av alls. Jag har ett tema och en stomme som jag utgår ifrån, och lägger till, ändrar och drar ifrån utifrån vad kroppen säger och vilka andra måsten (läs: förbereda mat och sånt) som kräver sitt.

Min minimigräns är satt till 15 minuter per dag, men hittills har jag knappt varit nere i det, för ofta blir det längre, när jag får feeling när jag redan befinner mig på mattan. Däremot har min hals slagits mot dagisbaciller av och till, så därför har svettigheten och ansträngningsnivån i passen kanske inte varit riktigt på den nivån jag hade velat, och de fysiska framstegen är väl kanske inte så stora. Men yoga är ju ingen prestationsgren, så det gör inte så mycket.

att yoga varje dag 2

Det häftiga i det här lilla experimentet (om man nu får kalla det så) är däremot att jag redan så här efter ca en månad märker stor skillnad. I kroppen och i huvudet. I stabilitet och rörlighet. I stressnivåer och tålamod. Lite så här:

 • Min superstela bröstrygg börjar faktiskt tycka om att twista.
 • Mitt tålamod med dagiströtta småtroll är sjuuukt mycket större (kan inte komma ihåg riktigt när jag fick ett riktigt psykbryt på dem).
 • Min instabila och stela högeraxel börjar gilla solhälsningar, och är till och med så pålitlig att underarmstående känns fullt möjligt (har till och med råkat testa en gång, och blev skitskraj av att befinna mig upp och ner).
 • Min vanliga ”hur-svårt-kan-det-va?”-mentalitet är ännu starkare.
 • Mitt sovande vänsterben har börjat vakna och min balans har faktiskt börjat existera.
 • Min stresstolerans är bättre, och min omtanke om mig själv har ökat.
 • Min scolios-sneda kropp känns faktiskt inte lika sned längre.

Typ.

Det enda negativa är att mitt vänstra knä börjat krångla lite i vissa lägen. Jag kan bara för mitt liv inte förstå vilka rörelser som skulle kunnat orsaka det. Så kanske är det mer kontorssittanderelaterat…

Dessutom så har det där mentala motståndet som sägs uppkomma efter en period börjat göra sig påmint. Det där som försvårar att bygga upp hållbara vanor. Det sägs ju att det tar ca 40 dagar att etablera en vana på riktigt, och jag kan förstå det. Tror jag ligger på dag 33 eller 34 just nu, så det är väl kanske inte så konstigt. Men vissa dagar är jag bra sugen på att bara strunta i det. Samtidigt så lockar mattan mer och mer. För jag börjar mer och mer se effekterna av vad som kan hända i kropp och knopp om jag fortsätter.

att yoga varje dag 3

Däremot tror jag att jag måste hitta lite andra tider att yoga på om jag ska kunna fortsätta i längden. Jag är så himla kvällstrött och just nu är typ efter kl 20 när allt annat är fixat den tid jag har. Och då är jag inte särskilt pigg eller fokuserad eller entusiastisk. Särskilt eftersom sadhanan även ska dokumenteras med dagbok, och man ska duscha och kanske äta lite efteråt (i alla fall om man är ett hungermonster som jag!). Då hinner man knappt göra något annat än de där måstena och yogan innan det är dags för sängen, om man ska ha nån som helst chans att få åtminstone sex-sju timmars sömn innan ekorrhjulet drar igång igen.

Så jag klurar på den. För det vore bra gött om den här vanan att yoga varje dag kunde få sätta sig och bli lika självklar som tandborstningen!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Coyntha
  2 oktober, 2017 at 08:51

  Det låter fantastiskt att kunna yoga varje dag. Jag försöker och har lyckas bara 14 dagar i rad. Vilken utbildning du går?
  Kram

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   2 oktober, 2017 at 10:00

   Det är häftigt vad kropp och knopp anpassar sig! Jag går Global Yoga Grundutbildning till instruktör.

 • Reply
  Coyntha
  2 oktober, 2017 at 10:18

  i Stockholm?

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   2 oktober, 2017 at 10:53

   Japp, men finns på ett antal olika ställen. Så om en vecka får du börja yoga hos mig 😜

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.