Yoga

Årets julklapp: Yoga till kontorsryggen

Så här dags förra året bjöd Bloggar om Hälsa finfina julklappar. I år gör vi självklart samma sak, och jag tänkte fortsätta på det inslagna yoga-temat. Först tänkte jag skriva om yoga som räddaren i den allmäna nöden. Som stressreducerare, källa till sinnesro och kroppslig balans. För så är det för mig – som jag skrivit på instagram flera ganger: When everything else messes up – yoga keeps me above the surface. Men så tänkte jag, att lite mer specifik kan jag ju ändå vara, och för mig är det just nu så att jag använder yoga för att rädda min ryggnöd. För att rädda min stackars kontorsrygg mer specifikt. Så jag tänkte att i år får årets julklapp bli yoga till kontorsryggen.

Jag fick ju ryggskott häromveckan, något som enligt min egen lekmannamässiga teori enbart är en följd av stillasittande. För eftersom jag varvat kontorsjobb och högbelastande föräldraledighet de senaste åren så har jag ju märkt att det är stillasittandet som dödar ryggen… Så det här passet som ni får idag är helt enkelt ett av de pass (eller snarare, några av de övningar) som hjälpt min rygg att bli hyfsat normal igen.

Yoga till kontorsryggen

En av nycklarna för att mjuka upp ryggen ordentligt är andningen. Regelbunden andning genom näsan är det bästa. Vill du ha mer detaljerade övningsinstruktioner, så följ övningslänkarna i passbeskrivningen.

 • Värm upp ryggraden med några KattKo. En av de bästa övningarna för en stel rygg. Ännu bättre blir det om du även rullar höfterna lite från sida till sida samtidigt som du katt-och-ko-ar.
 • Kom upp i en Nedåtgående hund, som även den är fantastisk för ryggen om den görs rätt. Se till att skydda axlar och skulderblad genom att vrida in armbågarna så att de pekar rakt ner.

yoga till kontorsryggen 1

 • Från hunden, sätt fram ena foten mellan händerna och kom upp i Krigare I. Krigarpositionerna är jättebra för att balansera och sträcka ut höften, stärka benen och faktiskt också psyket. Det kräver att man är lite av en krigare för att kunna hålla dem länge! Så försökt hålla och fokusera minst fem andetag.
 • En naturlig följd av Krigare I är Krigare II, som är en bra motverkan till kontorsnacke genom att den sträcker framsidan av bröstkorgen och stärker de ofta understimulerade musklerna på baksidan kring skulderbladen.

yoga till kontorsryggen 2

 • Fortsätt sedan med Omvänd krigare, så får du en riktigt skön stretch av musklerna på sidan av överkroppen.

yoga till kontorsryggen 3

 • Efter Krigarna kan det vara skönt att sträcka lite på benen och balansera överkroppen ytterligare i Triangeln. För att komma in i den ordentligt är det bra att skjuta bak höften rejält innan man fäller överkroppen. Samt tänka på magstödet, och att försöka hålla båda sidorna av överkroppen lika långa och inte krumma ihop på den nedre sidan.

yoga till kontorsryggen 4

 • Följ upp Triangeln med en av mina absoluta favoriter – Dansaren! Mumma för stela höftböjare. Utmaning för balansen och benen. Jättebra för att verkligen känna hur det står till i kroppen, och för att känna sig lite mer som en dansare.

yoga till kontorsryggen 5

 • När du kommit så här långt, så borde kontorsryggen redan ha tackat dig. Men för säkerhets skull, så följ upp med en skön vridning av något slag, gärna sittande för att börja avsluta passet.
 • Övergå sedan i Liggande Fjärilen för att öppna upp stela höfter ytterligare, och avsluta, som alltid, med Shavasana.

Testa passet efter en lång dag i kontorsstolen vettja, så har du sedan förhoppningsvis också upptäckt fördelarna med yoga som räddaren i ryggnöden!

Vill du ha andra träningsjulklappstips, så titta in hos Clara, som bjuder på en hel massa smällkarameller till träningspass. Eller ta ett kliv in i trailvärlden hos Malin och bli sugen på mjuka skogsstigar.

Ha en riktigt god och mysig jul!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  En julklapp till er från mig - övningskarta det nya träningssättet
  23 december, 2016 at 18:31

  […] Fler julklappar hittar ni hos mina bloggkollegor Malin, Clara och Malin. […]

 • Reply
  Trail & Inspiration
  25 december, 2016 at 17:24

  God fortsättning!
  Kram M

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.