Recept

Världsgrötdagen

Idag är det World Porridge Day, Världsgrötdagen. Ni som känner mig, och har hängt här ett tag, vet att jag älskar gröt! Så en sån dag måste ju liksom uppmärksammas. I samband med World Porridge Day anordnas även World Porridge Making Championship, det kanske vore något att sikta på!

När jag fick nys om den här fantastiska dagen så donerade jag också till Mary’s Meal, som grundat dagen, så att en fattig unge kan få god gröt i magen i ett helt år. För gröt är ju så gott, och var faktiskt en av de första sakerna jag skrev om på den här bloggen! Dessutom sägs det faktiskt att gröt gör att man lever längre, bara en sån sak…

Här på bloggen har det förekommit en hel del andra hyllningar till gröt också under åren, t ex en väldigt god grötkaka. Som man faktiskt kan äta till frukost till och med. Jag har även deltagit i tävlingar om grötrecept.

Jag äter nog faktiskt gröt i princip varje dag till frukost. I princip i samma utformning också, även om det förekommer variationer. Men allra vanligast är vanlig hederlig havregrynsgröt, pimpad med hackad mandel eller nötter, blåbär och aprikospuré. Serverad med standardmjölk eller mandelmjölk. Ibland även med lite kokosolja för extra energi.

porridge

Bild: Stocksnap

Om jag ska tidigt till jobbet, eller har lagat mat med kokosmjölk och fått en skvätt över, så händer det också att det blir Davosgröt, eller overnight oats som det numera ofta kallas: 1 dl havregryn, 2 dl kokosmjölk. Oftast blandar jag även i nötter innan det får mumma till sig över natten i kylen. Toppar med kokosflingor, pumpafrön, hallon och blåbär. Sedan är det bara att ta burken med sig och sleva i sig vid lämpligt tillfälle!

Gröt alltså, vilken grej! Hur ser din favvo-variant ut?

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Rund är också en form!
  10 oktober, 2016 at 10:01

  Är ingen super-gröt-fantast, men ibland kan jag bli sugen. Då blir det oftast fiberhavregryn, med ett knäckt ägg i (krämigt) och sedan hjortronsylt och (fet) mjölk till.

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   12 oktober, 2016 at 20:33

   Åh, hjortronsylt! Ägg äts i princip alltid här, fast kokt och vid sidan av. Fet mjölk är det såklart!

 • Reply
  Anna
  10 oktober, 2016 at 22:34

  What?!? Hur har jag missat det här? Jag som är gröt-taliban! Fast helt ovetande om själva grötdagen har jag ändå lyckats äta två portioner, både till frukost och kvällsmat. Så jag har väl ändå firat lite sådär omedvetet.
  Favoritgröt: havregryn + rågflingor 50/50. Hackade paranötter i och mosad banan på. Lite blåbär för extra lyx. Havremjölk till!
  Så äter jag 365 dagar av 365… och det är lika gott varje gång. Utom när jag lyckas glömmas saltet…

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   12 oktober, 2016 at 20:35

   Hehe, gröt-taliban! Jag har försökt med gröt på kvällen här, men får stränga tillsägelser från 3-åringen att ”gröt är inte mat, det är frukost!” Salt glömmer jag nästan jämt, men paranötter borde jag testa känner jag!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.