Träning

Att sitta på huk

En av de saker jag saknat mest sedan Lill-Troll föddes är att sitta på huk. Det är inte precis något som rekommenderas nyförlösta kvinnor, eftersom det skapar ganska stort tryck på bäckenbotten. Däremot är det en riktigt bra övning att göra som gravid, just för att öppna upp höfterna och liksom bereda väg för barnet.

Nu börjar jag känna att jag har såpass bra kontroll igen att jag kan sitta på huk utan att belastningen blir högre än vad mina bäckenbottenmuskler klarar, och eftersom hälso- och träningsfördelarna med att sitta på huk är flera (bl a vid knäböj, för rörligheten och matsmältningen) så passar jag på lite då och då under dagen när jag får tillfälle.


Det sägs att det är bra att sitta minst 30 minuter om dagen, men det är jag långt ifrån än, och tar det lite långsamt framåt med hjälp av en utmaning hos Vardagspuls. Ökar någon minut om dagen, eller per gång (beroende på om jag kommer ihåg att göra det varje dag eller ej).

Huksittande, eller Malasana, är också en yogaposition, så jag försöker få in den i de korta pass jag just nu ägnar mig åt. Ursprungligen satt vi människor på huk för att vila eller hantera vardagssysslor, och jag ser ju på treåringen hur lätt det är att göra det när man inte har stelnat till på en kontorsstol i ett antal år! 


Ändå har jag jämförelsevis lätt för den, och kommer faktiskt på mig själv att då och då använda den som vilo- eller arbetsposition, nu när jag inte sitter på kontor. I blåbärsriset när superbären ska plockas funkar den t ex utmärkt!


Har du testat ditt huksittande? Är du en av dem som gillar det, eller känner du dig bara stel och öm?

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply
  Kari
  8 juli, 2016 at 23:00

  Jag gillart’, det är ju så skönt för ryggen! Men så har jag väldigt rörliga fotleder också så jag har ett visst försprång.

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   9 juli, 2016 at 19:37

   Jamen precis! Kanske är fotlederna som är grejen för mig också. För det har liksom aldrig varit svårt.

 • Reply
  Rund är också en form!
  9 juli, 2016 at 10:49

  Gillar det. Det stretar liiitegrann i början, men har (förvånansvärt nog) också ganska lätt för den.

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   9 juli, 2016 at 19:35

   Kul! Det tog ett tag för mig innan jag kunde förstå viloaspekten i det, även om jag har lätt för den.

 • Reply
  Emmi i Spanien - explorista.se
  9 juli, 2016 at 12:02

  I höstas kunde jag inte sitta på huk med hälarna i backen, jag bara ramlade. Men med lite yoga så går det bra och jag försöker göra det med jämna mellanrum. 🙂

 • Reply
  Hanna - Pilates och träningstokig
  9 juli, 2016 at 16:13

  Jag känner mig mest stel. Jag har jättesvårt för vanliga knäböj

 • Reply
  bureborn
  10 juli, 2016 at 22:42

  30 minuter?! Det kräver ju i så fall att man har ro att sitta still i 30 minuter, alternativt kan byta ut sitt vanliga sittande mot huksittande. Hm? Jag undrar hur lågt skrivbordet på jobbet går att sänka? 🙂

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   11 juli, 2016 at 21:45

   Fast man får sprida ut det hur man vill. Men jo, det kräver nog vissa anpassningar. Parandian själv sitter ju med datorn på golvet 🙂

 • Reply
  Ingmarie
  11 juli, 2016 at 21:32

  Älskar den! Kan sitta i evigheters evigheter. (Tror jag) Tänkte på det där att du tycker Savhasana är knepigt just nu. hardu provat göra alternativandningsövningen. Du vet den när du andas in med vänster näsborre, ut med höger, in höger, ut vänster o.sv. kan vara värd att testa! 3-5 min i början sen ev längre

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   11 juli, 2016 at 21:42

   Nodi Shodhana? Ah, tack för tipset! Den var ett riktigt guldkorn häromhösten när jag jobbade för mycket. Hade glömt den lite, funderade häromdagen om jag hade fler andningsövningar att ta till.

 • Reply
  Julikalendern sedan sist | Lite Längre
  17 juli, 2016 at 20:43

  […] har t ex suttit på huk. Legat på gräsmattan och tittat på himlen. Cyklat en mil för att rensa huvudet efter en mentalt […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.