Tankar

Så annorlunda

Så här med några dagar att smälta det hela, så tycker jag det är otroligt fascinerande hur olika två barnafödslar kan upplevas.

Samma mamma föder två barn, på ett ungefär lika stora. På samma sjukhus, ungefär lika långt gången, och med likadan graviditetshistorik.

Men helt olika upplevelser, väldigt annorlunda varandra. Därför också med helt olika känsla både kroppsligt och mentalt så här en knapp vecka efteråt.

Jag ska inte gå in på detaljer, men det är egentligen först nu jag inser hur mycket jag missade förra gången: När kroppen inte själv fick bestämma starttid. När den påtvingade starten gjorde att sluttampen blev gjord under narkos. När konsekvenserna av det gjorde mig som i dvala i flera veckor.

Det är först nu jag inser att det inte måste vara så. Att allt kan vara gjort på några timmar. Att jag faktiskt kan vara intensivt i känslan där och då och låta kroppen göra vad den vet att den ska. Att  jag faktiskt kan lita på min kropp och att den klarar att föda ett barn helt själv. Från början till slut. Även om jag tvivlade ibland.

Återhämtningen blir även den så annorlunda. Redan nu är jag orkesmässigt långt före jämfört med förra gången. Styrke- och ledmässigt är det däremot en helt annan femma… Det ska bli spännande att följa, det här. För än så länge hänger jag bara med, och låter kroppen bestämma helt och hållet vad den klarar och inte. Bortsett från att hantera vardagen, såklart.

 

T o m sjukhusmaten var annorlunda. Fortfarande oaptitlig, men inte fullt lika oätlig som förra gången.

 

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Ida
  23 februari, 2016 at 23:26

  Ja det är fascinerande hur olika två förlossningar kan vara. Skönt att det verkar gått bra och att du mår bra i alla fall 🙂

 • Reply
  Rund är också en form!
  24 februari, 2016 at 11:11

  Förstår precis vad du menar. Tre pojkar, tre förlossningar, inte alls samma känslor.
  Och sjukhusmaten. Ätlig, men ja.. typ bara det. 😉

  Massor av kramar!

 • Reply
  Mia
  26 februari, 2016 at 15:10

  Oh Malin, det är så fint att läsa <3 Grattis här också till er nya skatt! Jag tar gärna typ samma förlossning som förra gången, men vet att det förmodligen inte kommer att bli så. Jag skulle vilja ha mer tid på mig. Det gick så fort sist att jag inte hann med att ta in. Fast risken finns ju att det blir precis tvärtom… 🙂

  Kram och stort lycka till med allt det nya!

  //Mia

 • Reply
  FIT by Emma Hå
  27 februari, 2016 at 10:16

  Stort grattis till nya bebisen! Och ett stor minus till vår vidriga sjukhusmat…

 • Reply
  Katta @ Move it Mama
  27 februari, 2016 at 16:21

  Ja, visst kan det verkligen vara olika! Jag har tre barn och alla tre förlossningarna har verkligen skiljt sig massor åt!

 • Reply
  Gravidlistan - Lite Längre
  18 februari, 2017 at 08:39

  […] HELT olika. Efter första var jag både fysiskt och mentalt på botten, av olika anledningar. Efter andra kände jag mig som superwoman som kunde hänga i pulkabacken på dagen, laga mat på eftermiddagen, och sedan åka in och föda barn nån timme senare. Och sedan traska iväg till duschen själv nästan direkt. […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.