Skip to content
Menu
Lite Längre
  • Hem
  • Om Lite längre
  • Kontakt
  • Mitt ekologiska
    • Mitt ekologiska badrum
  • Yoga
  • Linktree
  • Linköping Yoga Festival – tema Gemenskap och Omtanke!
Lite Längre

Mitt bästa efterrättsrecept – Smulpaj

Posted on 16 maj, 20131 juli, 2015

Efterrätter kan ju vara både supergott och alldeles alldeles för sliskigt. Jag gillar mest fräscha efterrätter. Gärna söta, men inte sådär übersöta så det killar bakom öronen och man hamnar i koma en lång stund efteråt, eller får hjärtklappning av allt socker.

Därför gillar jag Sofias initiativ om en blogginsamling av efterrättsrecept som inte är sådär supersockriga utan kanske lite mer naturliga (även om jag egentligen tycker att sött ska få vara sött, dock inte nödvändigtvis slibbigt).

Mitt bidrag i det hela blir en smulpaj som bakas rätt ofta här hemma. De gånger det ska bjudas på efterrätt vill säga. Den går att variera med olika frukter eller bär som innehåll, just nu är favoriten blåbär, men ursprungsreceptet, som jag inte riktigt minns var det kommer ifrån, säger äpple.

Lite för trött har jag varit i veckan för att faktiskt laga en paj och knipsa nån snygg bild, så fantasin får måla bilden av denna härliga, lättlagade paj…

Smulpaj
2,5-4 äpplen (även testat med blåbär och rabarber med gott resultat. Gissar att också hallon, eller t o m jordgubb funkar utmärkt)
1/4 dl neutral olja
1/2 dl kokos
1/2 dl malda cashewnötter
1/2 dl malda hasselnötter
1/4 dl honung
kanel, kardemumma eller andra kryddor efter smak

Gör så här:
Skala äpplena och skär i skivor
Blanda olja, kokos, nötter och honung till en bra smuldeg. Jag tycker receptet egentligen är lite torftigt så jag brukar ofta ta lite större mängder än vad som anges.
Varva äpplen, kryddor och deg i en pajform
Grädda i ugn i 220 grader i ca 20 min.
Njut med vaniljsås (hemmagjord är såklart godast!) eller bara som den är.

4 thoughts on “Mitt bästa efterrättsrecept – Smulpaj”

  1. bureborn skriver:
    17 maj, 2013 kl. 05:31

    Ska absolut testas!
    Jag tror jag börjar med rabarber – min favorit när det kommer till paj. Kanske är till och med den egna mogen? Måste kolla trädgårdslandet när jag kommer hem.
    Håller förexten med när det kommer till efterrätter – sött ska få vara sött. Men gärna fräscht samtidigt. Eller tungt av choklad.

    Svara
    1. blue_malin skriver:
      20 maj, 2013 kl. 06:14

      Mmm… rabarber är mums. Vår tar sig nog inte förrän nästa år skulle jag tro, men svärmor fyllde på förrådet häromdagen. Blåbär duger annars gott också!

      Svara
  2. Sofia - ett bättre du skriver:
    17 maj, 2013 kl. 08:09

    Mmmm vad sugen jag blev på att göra en paj nu då :):

    Svara
    1. blue_malin skriver:
      20 maj, 2013 kl. 06:15

      Det var tanken 🙂

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste inläggen

  • Snabba ugnsrostade kokoschips
  • Veckans vegetariska: Ugnsbakad sötpotatis med fetaost och spetskål
  • Lite mer levande
  • Julgodis som funkar året om
  • Fyra tips på hållbara julklappar 360° – för allas skull!

Senaste kommentarer

  • Hannas krypin om Snabba ugnsrostade kokoschips
  • Hampus om Shoppinglördag
  • Malin - Lite Längre om Mina fyra bästa yogiska andningsövningar
  • vit tvålpump om Veckans vegetariska: Ugnsbakad sötpotatis med fetaost och spetskål
  • Lisel Humla om Fyra tips på hållbara julklappar 360° – för allas skull!

Mest lästa just nu

  • Gör det själv: Värmande vetekudde
    Gör det själv: Värmande vetekudde
  • Magisk vinterlöpning
    Magisk vinterlöpning
  • Veckans vegetariska: Morots- och fetaostbiffar
    Veckans vegetariska: Morots- och fetaostbiffar
  • Balans i obalansen
    Balans i obalansen
  • Om Lite längre
    Om Lite längre

Ta en titt i arkivet!

Kategorier

Follow
Integritet och cookies: Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du deras användning.
Om du vill veta mer, inklusive hur du kontrollerar cookies, se: Cookie-policy
©2023 Lite Längre | WordPress Theme by Superbthemes.com