Skip to content
Menu
Lite Längre
  • Hem
  • Om Lite längre
  • Kontakt
  • Mitt ekologiska
    • Mitt ekologiska badrum
  • Yoga
  • Linktree
  • Linköping Yoga Festival – tema Gemenskap och Omtanke!
Lite Längre

Trippelbak: Parmesankex, Kladdkaksmuffins och Runekakor

Posted on 13 juli, 20121 juli, 2015

Att baka är för mig nästan som meditation. Jag skapar något med händerna i motsats till jobbets ”med huvudet”. Kan koppla bort grubblerier och bara köra ner fingrarna i en bunke och låta gottigheter växa fram. Eftersom vi får vänner på besök imorgon blev det lite extra bak idag.

Först ut vuxentilltugg i form av parmesankex. Supergoda och superenkla, i allafall för en ostoman som jag!

Små men väldigt goda! Foto: M. Eklund

Receptet kommer från min mest använda bakbok:

Bröd från Brunkebergs bageri. Foto: M. Eklund

Näst på tur var sådant som även de små nog gillar: Kladdkakemuffins. Hämtade inspirationen från det här receptet och då blev det så här:

Choklad! Foto: M. Eklund

Min variant var väldigt lik receptet från bloggen Träningsglädje, med skillnaden att jag använde mörka chokladknappar från bakhyllan istället för hel choklad, lättare att handskas med. Det blev lagom med 16 muffins och ungefärlig tid i ugnen 15-20 min, då blev de kladdiga och lite knäckiga i botten.

Som mellanmål på semestervandringen blir det en del hemgjorda energibars i år. Gjorde nyponbars för någon dag sedan och idag var det dags att komplettera med Runekakor. Jag utgick från det här receptet, men uteslöt turboladdningen så min variant blev såhär:

1,5 dl socker
2 dl ljus sirap
2,5 dl grädde

Kokas till knäck. Gör ett kulprov för att se när det är klart, för mig tog det ca 20 min.

ca 2,25 dl hackade hasselnötter
1 dl solrosfrön
ca 0,75 dl torkade tranbär
ca 0,75 dl russin
ca 9 dl havregryn

Blanda de torra ingredienserna.

Foto: M. Eklund

När knäcken är färdig (limmet till kakorna), så blanda i det lite i taget i det torra, men var försiktig, det är varmt! Blanda ordentligt, och när det svalnat tillräckligt, så knåda med händerna. Lägg alltihopa på bakplåtspapper, forma som du vill ha det och lägg på ett till bakplåtspapper. Kavla ut det till lagom tjocklek.

Foto: M. Eklund

Låt svalna, skär i bitar och lägg i plastfolie. Stoppa med fördel kakorna i frysen tills de ska ätas, för bättre hållbarhet.

Foto: M. Eklund

2 thoughts on “Trippelbak: Parmesankex, Kladdkaksmuffins och Runekakor”

  1. Träningsglädje skriver:
    14 juli, 2012 kl. 20:16

    haha, blev nyfiken på dina muffinsrecept och kikade på länken – och så gick den till mig ju!! lustigt. hoppas de blev lyckade! parmesankexen såg väldigt goda ut!!

    Svara
  2. blue_malin skriver:
    15 juli, 2012 kl. 18:08

    hihi, ojdå!

    Parmesankexen VAR goda! och enkla 🙂

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste inläggen

  • Snabba ugnsrostade kokoschips
  • Veckans vegetariska: Ugnsbakad sötpotatis med fetaost och spetskål
  • Lite mer levande
  • Julgodis som funkar året om
  • Fyra tips på hållbara julklappar 360° – för allas skull!

Senaste kommentarer

  • Hannas krypin om Snabba ugnsrostade kokoschips
  • Hampus om Shoppinglördag
  • Malin - Lite Längre om Mina fyra bästa yogiska andningsövningar
  • vit tvålpump om Veckans vegetariska: Ugnsbakad sötpotatis med fetaost och spetskål
  • Lisel Humla om Fyra tips på hållbara julklappar 360° – för allas skull!

Mest lästa just nu

  • Gör det själv: Värmande vetekudde
    Gör det själv: Värmande vetekudde
  • Veckans vegetariska: Morots- och fetaostbiffar
    Veckans vegetariska: Morots- och fetaostbiffar
  • Tio väntade och oväntade fördelar med att kallbada
    Tio väntade och oväntade fördelar med att kallbada
  • Veckans vegetariska: Snabblagad falafel
    Veckans vegetariska: Snabblagad falafel
  • Mina fyra bästa yogiska andningsövningar
    Mina fyra bästa yogiska andningsövningar

Ta en titt i arkivet!

Kategorier

Follow
Integritet och cookies: Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du deras användning.
Om du vill veta mer, inklusive hur du kontrollerar cookies, se: Cookie-policy
©2023 Lite Längre | WordPress Theme by Superbthemes.com