Skip to content
Menu
Lite Längre
  • Hem
  • Om Lite längre
  • Kontakt
  • Mitt ekologiska
    • Mitt ekologiska badrum
  • Yoga
  • Linktree
  • Linköping Yoga Festival – tema Gemenskap och Omtanke!
Lite Längre

Valnötsbröd med tranbär och russin

Posted on 23 april, 20121 juli, 2015

Att baka är lite som meditation för mig. Igår när jag var rätt trött efter träningspasset så passade det perfekt att sätta händerna i en deg, bara ägna sig åt att något växer fram genom mitt skapande och inte tänka och filura så mycket som jag gör till vardags. Avkoppling helt enkelt!  Den här gången blev det valnötsbröd. Ursprungsreceptet kommer från Martin Johanssons bok Surdegsbröd.

Foto: privat

Steg 1:
100 g (1dl) rågsurdegsgrund
300 g (3dl) ljummet vatten
180 g (3dl) rågmjöl

Blanda, täck med plastfolie och låt stå varmt, ca 22-24 grader, över natten. Min surdegsgrund var lite trött så jag tillsatte ca 2g jäst på morgonen och lät den stå tills jag tränat klart ungefär vid lunch.

Steg 2:
Surdegen från natten/förmiddagen
1-2 g jäst (kan uteslutas om surdegen är trött)
500 g (5dl) kallt vatten
350 g (6dl) rågsikt
550 g (9dl) vetemjöl special
10 g (0,5 msk) salt
150 g (3dl) valnötter
ca 1-2dl torkade tranbär och russin

Blanda alla ingredienser utom salt,  valnötter, tranbär och russin och kör drygt 5 min i degblandaren på låg hastighet. Tillsätt övriga ingredienser och kör ca 3 min ytterligare. Täck bunken och låt jäsa till ungefär dubbel storlek, vilket tar ca 3-5 timmar.

Stjälp upp på rejält mjölat bakbord och dela i tre delar (två om du vill ha större bröd). Runddriv bitarna så de får spänd och fin yta. Lägg med skarven nedåt på bakplåtspapper. Täck med handduk och låt jäsa 1-1,5 timme. Sätt ugnen på 250 grader i god tid. Sätt in en oöm plåt längst ned.

Snitta bröden, sätt in i ugnen och häll någon matsked vatten på den oömma plåten. Sänk temperaturen till 230 grader. Efter 15 min vädrar du ut ångan, sänker temperaturen till 200 grader och sätter i din ugnstermometer. Grädda tills innertemperaturen är 98 grader (ca 30-35 min). Låt svalna under bakduk på galler.

Foto: privat

Passar kanon med bara smör och ost på till kvällsteet när man är lite extra hungrig (vilket jag verkligen var igår)!

1 thought on “Valnötsbröd med tranbär och russin”

  1. Magdalena skriver:
    25 april, 2012 kl. 06:24

    Mums! Brukar oxå av och till baka surdegsbröd- försvinnande gott!

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste inläggen

  • Snabba ugnsrostade kokoschips
  • Veckans vegetariska: Ugnsbakad sötpotatis med fetaost och spetskål
  • Lite mer levande
  • Julgodis som funkar året om
  • Fyra tips på hållbara julklappar 360° – för allas skull!

Senaste kommentarer

  • Hannas krypin om Snabba ugnsrostade kokoschips
  • Hampus om Shoppinglördag
  • Malin - Lite Längre om Mina fyra bästa yogiska andningsövningar
  • vit tvålpump om Veckans vegetariska: Ugnsbakad sötpotatis med fetaost och spetskål
  • Lisel Humla om Fyra tips på hållbara julklappar 360° – för allas skull!

Mest lästa just nu

  • Gör det själv: Värmande vetekudde
    Gör det själv: Värmande vetekudde
  • Veckans vegetariska: Morots- och fetaostbiffar
    Veckans vegetariska: Morots- och fetaostbiffar
  • Om Lite längre
    Om Lite längre
  • Hodgkins och håret
    Hodgkins och håret
  • Veckans vegetariska: Snabb wok med frasig tofu
    Veckans vegetariska: Snabb wok med frasig tofu

Ta en titt i arkivet!

Kategorier

Follow
Integritet och cookies: Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du deras användning.
Om du vill veta mer, inklusive hur du kontrollerar cookies, se: Cookie-policy
©2023 Lite Längre | WordPress Theme by Superbthemes.com