Tankar

2017: upp, ner, fram och tillbaka

Vid första eftertanke har 2017 varit ganska sugigt. Men funderar jag några varv till så är det ju faktiskt inte hela sanningen. Det är bara den här hösten som varit ganska tung, och därför är det nog det som först kommer upp i minnet. Just därför passar det ju så bra med en årssummeringslista, precis som 2014, 2015 och 2016. För att liksom få hela bilden, göra avslut och blicka framåt.

2017: upp, ner, fram och tillbaka

Gjorde du något 2017 som du aldrig gjort förut?
Som vanligt ganska mycket när jag tänker efter. Var pappaledig. Gifte mig på MITT sätt. Nosade i väggen redan i våras (det brukar mest hända på hösten). Gick en helt magisk yogalärarutbildning. Och började undervisa i yoga. Skolade in minstingen på Waldorf-förskola. Tränade knappt inte nåt (även om det nog hänt förut). Och en hel massa annat.

Genomdrev du någon stor förändring?
Alltså, det var ju förändring som skulle vara ledord för 2017, och det har det till viss del varit också. Men jag har varken vågat eller orkat driva det så långt som jag egentligen tänkt. Så 2018, here I come!

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Nä, de börjar nog bli klara med sånt. Eller, när jag tänker efter så är det några bekanta som har bebbe på gång. Och min yogalärare blev mamma häromdagen!

Vilket datum från år 2017 kommer du alltid att minnas?
Får väl säga bröllopsdagen. 6 mars. Även om det finns en hel del andra datum som nästan kvalar in också. Den där mörka fredagen i april t ex.

Dog någon som stod dig nära?

Nä, tack och lov.

Vilka länder besökte du?
Tysklandoch Spanien. Båda blixtvisiter med jobbet. Vilken globetrotter jag är! Eller vilket skogstroll som sätter miljön först, kanske det heter. Räknas lekland som egna land kanske?

Bästa köpet?
Mina två Inov-8-modeller i Standard fit. Så otroligt sköna för mina numera bredare fötter. Och så min yogalärarutbildning såklart. Utan tvekan både dyraste och bästa köpet i år!

Gjorde någonting dig riktigt glad?
Barnen! Finns ingen som kan påverka mitt humör som dem, åt alla håll.

Saknar du något under år 2017 som du vill ha år 2018?
Tid. Eller, tid att hinna med mig själv, utan dåligt samvete. För tid har ju alla, men det är inte all tid som är fritt disponerbar. Och så regelbundna träffar med vänner. Supersvårt att prioritera in…

Vad önskar du att du gjort mer?
Tränat. Sovit. Vilat. Skrattat. Pratat. Dansat fuldans.

Vad önskar du att du gjort mindre?
Bitit ihop och kämpat på. Hållit tyst för att passa in, eller inte sticka ut för mycket.

Favoritprogram på TV?

Ser typ aldrig på TV. Bolibompa?

Bästa boken du läste i år?
Åh, svårt att välja! Har läst riktigt många böcker i år, och älskart. Ett litet liv var sjukt medslitande och påverkade mig både fysiskt och psykiskt. Konsten att höra hjärtslag och Hjärtats innersta röst var feelgood på ett kvalitativt vis.

Största musikaliska upptäckten?
Spotify, sist av alla…

Vad var din största framgång på jobbet 2017?
Tycker nog inte jag haft så många. Men har överlag ändå fått ganska bra feedback.

Största framgång på det privata planet?
Har inte direkt ägnat mig åt saker som kan mätas som framgång. Kanske att jag vågade prioritera mig själv och bli yogalärare, trots gliringar och hånskratt. Och att jag nu efter nyår kommer undervisa på TVÅ ställen.

Största misstaget?

Finns några rejäla bakslag som jag inte vill nämna här. Men om jag ska nämna något så är det väl kanske den där anmälan till Nattvasan. Alltså, jag är sjukt sugen på att åka, och nån gång ska jag. Men just nu är det så långt borta och jag fattar inte hur jag kunde tro att det skulle funka. Med ett nyinskolat barn som marinerat mig i förkylningsvirus hela hösten. Och egen träningstid begränsad till lunchtid eller efter läggning. Och jobbpendling som äter upp all annan tid. Och kvällsjobb till följd av valet att hämta barn i rimlig tid för dem. Ni hör ju, ingen lätt ekvation… Så om nåt år kanske. Nåt år när dagisbacillerna skonar oss, vi får sova lite mer och kan anlita andra barnvakter än varandra…

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?

Både och. När jag var föräldraledig var jag glad mest hela tiden. Efter att ekorrhjulet tog över; well – not so much!

Vad spenderade du mest pengar på?

Yoga. Och barn.

Något du önskade dig och fick?

Yogalärarutbildning önskade jag mig av mig själv och det fick jag. Egentiden att genomföra den fick jag av mannen…

Något du önskade dig och inte fick?

En hel massa faktiskt. Mer tid med barnen. Mer tid att träna. Ett schysst flås. En skrattig tjejmiddag. En rejäl fjälltur.

Vad gjorde du på din födelsedag 2017?

Jag minns faktiskt inte. Jag firar inte så mycket längre, för det känns bara påklistrat och falskt. Minns att jag tog bort datumet från FB för att slippa alla slentrian-grattis, och mycket riktigt var det väldigt få som kom ihåg det utan FB. Men jag tror att jag åt kladdkaka, eftersom dottern hävdade att man måste äta tårta när man fyller år.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?

Mindre förkylningar i höst. Lite snö även här nere på schlätta under vintern. Mer av det där jag önskade mig mera av.

Vad fick dig att må bra?
Samma vinnande koncept som flera tidigare år: Min familj. Träning. Att vara utomhus. Promenader i skogen. God mat. Yoga. Meditation. 

Vem saknade du?

Det kanske låter lite cyniskt, men det är nog mer självbevarelsedrift: jag har nog faktiskt slutat sakna personer. Försöker titta framåt istället och lägga det som varit bakom mig. Lägga energi på det som ger istället för tar.

De bästa nya människorna du träffade?

Alla härliga yogis! En helt ny värld har öppnat sig, som jag efter de senaste två åren nästan inte trodde fanns. Så mycket kärlek, pepp och gemenskap! Love you!

Mest stolt över?

Att jag vågade göra saker bara för mig. Att jag börjat se mitt eget värde och inse att gamla mönster och hjärnspöken inte nödvändigtvis stämmer.

Högsta önskan just nu?

Snö! Och ett par skins-skidor så jag slipper valla… Och en bättre form… Jag är så träningssugen!

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?
Har inte riktigt satt intentionen för 2018 än, men fokus kommer nog faktiskt bli att göra mindre, för att få mer tid för det som verkligen betyder något. Och att vara mer jag. Gliringar, hånskratt och sneda blickar till trots. Får väl se vart det leder.

Med det så tänkte jag sparka igång den här slumrande bloggen igen och hoppas den blir lite mer levande under nästa år.

Och till sist så undrar jag ju såklart: hur har ditt år varit?

Gott Nytt År!

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Camilla
  1 januari, 2018 at 17:26

  Visst är det lite skönt att stängs året bakom sig. Glad att jag får dela ett av dina minnen från 2017!
  Kram!

 • Reply
  clara
  1 januari, 2018 at 21:14

  Vilket spännande år ändå. Undrar om 2018 kommer bli året då jag testar yoga seriöst? Blev verkligen sugen av ditt inlägg

 • Reply
  Kari
  5 januari, 2018 at 11:53

  Trevlig läsning! Jag kan faktiskt inte klaga på 2017 men nog önskar jag att tempot blir lite lägre 2018 för det är verkligen inte hållbart som det varit.

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.