Övrigt

En helt vanlig dag

Det här inlägget har jag funderat en del på hur jag ska lägga fram. Titeln på det är också titeln på veckans Bloggar om Hälsa-tema. Lätt, tänkte jag, för alla dagar ser ju rätt lika ut här hos mig. 

Sedan började jag fundera och försöka formulera. Insåg att mina dagar faktiskt är rätt oförutsägbara, även om ramarna ser ganska lika ut. Med två små barn, och mig själv på sjukskrivning, så vet man liksom aldrig hur dagen artar sig. När man som mest tror att man har saker under kontroll så brukar det bli Löjliga familjen i kvadrat, sådär så man liksom skrattar i efterhand fast redan när det händer.

Sjukskriven förresten, då ska man vila va? Hmm… När jag läser igenom dagen inser jag att det kanske inte är så konstigt att jag är trött på kvällarna. Det är ju inte många minuter av vila, eller ens sittande. Känner mig nästan lite som husmodern Maj i den där prisbelönta trilogin jag håller på och läser. Tvätta, fixa, mata, diska. Fara runt som en jag-vet-inte-vad. Oh well, #livetmedsmåbarn som det så fint heter… 

Här kommer det hur som helst: En helt vanlig dag i småbarns- och sjukskrivningsvardagen!

04.18: vaknar av att bebis ligger och sprattlar i spjälsängen, och möts av ett jätteleende när jag försöker gnugga det värsta gruset ur ögonen. Byter hennes blöja och ger henne en ordentlig flaska ersättning.

04.42: bebis har somnat igen och jag släcker lampan och slocknar direkt.

05.57: bebis är på gång igen, men jag lurar henne att sova lite längre genom att ta upp henne till min säng och somna om. Zzzz… 

06.45: vaknar av att storasyster entusiastiskt kommer infarande och vill gosa med lillasyster.

06.55: tjejerna i familjen går upp efter lite morgongos och sprattel. Pappan håller redan på att mecka frukost och langar över bebis frukostflaska. Samtidigt övertalas storasyster att ta av sig nattblöjan, klä på sig och tvätta händerna. Just den här dagen utan psykbryt. Men med kläng på lillasyster som försöker äta. Bebis avslutar flaskan med att blåsa bubblor i det som är kvar, göra pruttljud med det hon har i munnen så att alla i närheten får sig en dusch ersättning, och rullar runt till magläge, allting samtidigt.

07.18: frukostracet börjar. Bebis sitter i mitt knä och äter glatt gröt, pruttljudar ut en del av det över min gröttallrik och gör nya vändningsförsök. Jag slurpar kaffe och försöker sleva gröt utan att spilla för mycket på mig själv, bebis eller golv. Storasyster får, precis som varje morgon, ett sammanbrott när pappan tar bebisen för morgontvätt, eftersom hon VILL SITTA I PAPPAS KNÄ!! Men nöjer sig sedan med mamma, och jag lyckas få i mig gröt, ägg och kaffe med nöjd, kramig treåring i knät.

07.50: röjer köket efter frukosten, borstar tänder, kammar hår. Har jag tur får jag gå på toa ensam. 

08.11: leker lite med barnen. Bygger lego. Bär på en bebis som nu börjar bli trött, och kollar in storasysters ruggigt intressanta ugglegardiner.

08.48: går ut med bebis i vagn för att hon ska sova en stund. Hon leker tittut med sig själv och sin snuttefilt, får hicka, men somnar ändå hyfsat fort. Den här promenaden, sakta fram och tillbaka på fotbollsplanen, är min första ”vila”.09.24:
bebis vaknar, efter att ha sovit 24 min. Mellanmålsracet drar igång. Jag slänger i mig en halv burk keso och det som blir över av bebis banan. Byter blöja, diskar undan, tuggar i mig lite mörk choklad eftersom jag fortfarande är hungrig. 

10.16: sätter bebis i bärsele, tuggar i mig en majskaka (japp, fortfarande hungrig!) och går ut till lekparken och gör storasyster och pappan sällskap.

10.38: hemma igen. Klär av, tvättar händer. Leker lite. Hänger en tvätt och förbereder lunch åt alla.

11.28: lunchrace. Det är sällan lunch avnjuts i lugn och ro. Faktiskt aldrig. Den här dagen blir det avbrott för bajsblöjsbyte, torkande av spilld mjölk och påfyllning åt de glupska. Diskar undan, och sätter på en film åt storasyster, samtidigt som jag slår på kaffemaskinen och kör igång en välbehövlig koffeindos. 

12.00: slår mig ner en stund hos storasyster i filmsoffan, och avnjuter mitt ganska svala kaffe. Dagens andra ”vila”. Pappan och bebisen åker vagn igen.12.19:
storasyster har tröttnat på filmen (hon har ju sett den hundratals gånger, så jag förstår henne!). Vi leker lite.

13.00: tar en kort promenad bort till en granne (treåringens kompis) som har öppet hus med äppelplockning. Storasyster tar springcykeln dit och hoppar järnet på deras studsmatta

14.00: vi går trötta hem igen och äter brakmellanmål. Yoghurt, frukt, överbliven glasstårta.

14.39: stortjejen vill dansa karusellsången, så det gör vi. Sedan går vi på en kort upptäcksfärd i skogen. 

15.22: kör eftermiddagens köksfix. Lagar bebismos. Gör köttfärsbiffar, potatis och gräddsås till oss andra. Får till och från hjälp av tjänstvillig treåring!

16.35 middagsrace och kaostimmar med bad, tandborstningar, förhandlingar om pyjamas med trötta barn, lite nedvarvningsfilm och läggning. Jag tar som vanligt den hyperaktiva lillasystern som efter diverse propellrande i spjälsäng och famn somnar utan alltför stora protester.

18.43: fötterna upp när bebisen somnat. Skriver blogginlägg på mobilen och slösurfar tills bebis verkar ha somnat till ordentligt.

19.15: sätter på babyvakten, byter om för lite yoga på altanen.

19.20: bebis vaknar precis när jag är på väg ut, med nästäppa. Pust… Ger saltvattendroppar så gott det går, tar hand om efterföljande kräkor och protester. 

19.36: bebis sover igen. Jag yogar.20.08:
äter stor kvällsfika, jättehungrig som vanligt. Slösurfar lite och läser nyheter. Pratar lite med sambon och plockar lite disk.

20.49: duschar, kollar lite insta, snicksnackar lite mer med sambon, kollar lite på I huvudet på Gunde Svan – avsnittet med Ingemar Stenmark.

21.55: landar i sängen. Läser några sidor i min bok och känner ögonlocken bli tunga.

22.08: släcker sänglampan och somnar nästan direkt, i tron att bebis nog som vanligt vaknar vid elva för en nattmacka.

00.46: vaknar av hungrig bebis och känner mig snudd på utvilad efter mer än en timmes sömn i sträck…

01.08: släcker lampan igen efter att bebis fått nattflaskan och somnat om. Somnar som en klubbad säl nästan direkt.

Vaknar sedan inte förrän framåt fem-hugget nästa gång. Kan det vara så att vår tidigare nattsovande bebis nu snart har tänkt att återgå till nattsovning?! Vore inte helt fel… Det var några veckor sedan sist…

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply
  Camilla
  12 september, 2016 at 08:26

  Jodå, inte mycket vila där inte… vad kul att läsa om en dag i ditt liv! Känns som hundra år sen mina ungar var i det underbara pruttstadiet :-

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   18 september, 2016 at 08:57

   Hehe, ganska skönt när man slipper! Men nu kommer faktiskt lite sötare ljud.

 • Reply
  Josefina
  12 september, 2016 at 10:05

  Hehe ganska så stor igenkänning på de här ”rejsen”…. 🙂

 • Reply
  Rund är också en form!
  12 september, 2016 at 10:07

  *pust*
  Jag tyckte min dag var intensiv… Jag är liiite ”glad” att jag inte är mitt i småbarnsåren längre! 😉

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   18 september, 2016 at 08:58

   Fast din dag lät ju också rätt intensiv… På olika sätt bara ?

 • Reply
  Åsa
  12 september, 2016 at 12:24

  Åh underbart! Precis så! Det där hit och dit… Vi slipper iaf nattmatning numera men å andra sidan är det mer läxläsningsbekymmer… Och nu när vi har ”bara” två stora tjejer en vecka, oj vad lugnt det är! Renovera några timmar ifred och kunna se en hel film utan att vänta ut monsterläggningar. Men allt lite tråkigt! ?

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   18 september, 2016 at 09:00

   Ja, det är ju för- och nackdelar med allt! Fast *pepparpeppartaiträ* så har hon faktiskt sovit tolv timmar i sträck tre gånger den här veckan! Men då har det varit mardrömmar hos den stora istället…

 • Reply
  bureborn
  12 september, 2016 at 21:02

  Puh! Blir alldeles svettig bara av att läsa. Jag har idag svårt att fatta hur jag överlevde småbarnstiden. Och då hade jag hela tiden bara ett barn, och inte var jag sjukskriven heller.

 • Reply
  En helt vanlig dag- en helt vanlig måndag - Helena Enqvist - hon som cyklar lite
  13 september, 2016 at 12:01

  […] vill du ta del av mina kollegor i nätverkets vardag? Kika in hos Malin Eklund och se hur en dag med ”löjliga familjen i kvadrat” kan se ut. Hos vårt nyaste […]

 • Reply
  En vanlig måndag - Camilla tränar
  13 september, 2016 at 20:55

  […] vidare och läs om helt vanliga dagar hos mina kollegor Malin, Ida och vår nyaste bloggkollega Malin “Rund är också en […]

 • Reply
  Annika - gravid med fyran
  14 september, 2016 at 08:49

  Har lite svårt att förstå att jag snart är där igen även om två av tre fortfarande vaknar på nätterna. Heja dig! <3 Kram

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   18 september, 2016 at 09:03

   Hehe, har lite svårt att förstå att man ens orkar tanken på en trea eller fyra! Så heja dig! ?

 • Reply
  Maria - Löpare, inspiratör, livsnjutare
  14 september, 2016 at 13:37

  Herregud vad jag känner igen mig, småbarnslivet på gott och ont ? tur att de små liven har sina bra stunder, då är allt förlåtet ?

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   18 september, 2016 at 09:04

   Absolut, det är ju de stunderna (som är många här) som gör att man håller ihop och inte bryter ihop.

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.